Jak skladovat ananas

Ananas patří mezi nejchutnější tropické ovoce, které je snadno dostupné také u nás. Čerstvé plody mají velmi lahodnou sladkou chuť. Někteří lidé jej raději kupují  kompotovaný nebo ve formě džusů, protože nevědí, jak čerstvé ovoce vybírat a také skladovat.

Toto sladké ovoce pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Obsahuje vysoký podíl vody, cukrů, kyselin a mnoho dalších prospěšných látek.  Za zmínku stojí také bromelin, což je štěpící enzym bílkoviny, který působí příznivce na svalové napětí, snižuje krevní tlak a je protizánětlivý.  Má schopnost urychlit trávení. Proto také bývá často součástí redukčních diet.

1. Jak vybrat ananas

Problém dovážených ananasů často bývá jejich nezralost. Jakmile se ananas utrhne, dále již nedozrává. Proto delší skladování nemá žádný význam. Ovoce již nesládne, naopak klesá jeho kvalita. Při nákupu dbáme na to, aby listová růžice působila svěže. Měla by mít tmavě zelenou barvu bez hnědých skvrn. Zavadlá růžice poukazuje na špatnou vyzrálost plodu, který může mít také poškozenou dužinu. Důležitým ukazatelem kvality je sladká vůně, která však může být skladováním na chladném místě potlačena.

Obecně lze říci, že ananas by měl působit svěže, vybíráme dostatečně velký a buclatý kus s příjemnou vůní. Jakmile cítíte hnilobu nebo nepříjemný zápach, rozhodně jej nekupujte.


2. Jak správně porcovat ananas

Jakmile si ananas přineseme domů, je třeba jej správně naporcovat. Jednoduše jej postavte na desku a za pomoci ostrého nože okrájíte slupku. Máte několik možností, jak postupovat. Můžete okrájet celou slupku i s tmavými očky nebo ukrojit spodek a vršek ananasu, rozkrojit jej na čtvrtky a z každé vyříznout tvrdý střed. Dále pak překrojit ještě čtvrtky na půlky a každou lodičku odkrojit od slupky. Čistou dužinu poté nakrájejte na dílky. Jestliže jste hodně šikovní, můžete si s loupáním ananasu pohrát a modelovat jej podle libosti.

3. Jak uchovávat ananas

Ananas bychom měli uchovávat při teplotě nad 5 °C, nejlépe v pokojové teplotě. Nesmí zmrznout. Velký pozor si dejte na nízké teploty. Ananas je přímo nenávidí. Proto nepatří do lednice, a pokud jej tam dáváte, tak pouze do přihrádky na ovoce a zeleninu. Zkontrolujte, zda máte lednici nastavenou na minimálně 5 °C.

4. Jak ananas konzumovat?

Ananas má velmi pestré uplatnění, a to jak v teplé, tak ve studené kuchyni. Nejvíce vitamínů a cenných látek si uchovává v čerstvém stavu. Můžete jej tedy konzumovat samotný, často se z něho dělají šťávy a džusy, lahodný je také v salátech, užít jej lze při pečení. Ovšem pozor, čerstvý ananas se nesnese se želatinou. Pokud ji nanesete na ananas, želatina neztuhne. Velmi zdravý pokrm si připravíte, když smícháte ananas s kysaným zelím.

Odkaz na wiki – https://cs.wikipedia.org/wiki/Ananas

Líbilo? Sdílejte nebo se podělte o své zkušenosti :).

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *