Jak skladovat brokolici

Víte, že brokolice patří k nejzdravějším potravinám? Je příbuzná květáku, ačkoliv její chuť je výraznější. Někdo ji miluje, jiného odpuzuje svou zelenou barvou.

Byla by však veliká škoda ji z jídelníčku zcela vyškrtnout, protože obsahuje obrovské množství vitamínů C, A, kalcia a železa. Ochraňuje naše tělo před volnými radikály a díky tomu působí protinádorově. Pravidelnou konzumací brokolice uděláte pro své zdraví mnoho. Víte na co si dát pozor při nákupu a jak brokolici skladovat? Poradíme vám.

1. Jak brokolici nakupovat?

Vše začíná nákupem. Nejlepší je samozřejmě čerstvá. Pokud máte tu možnost, zkuste si ji vypěstovat. Jestliže nemáte zahrádku, poohlédněte se po pěstiteli nebo farmáři v okolí. Brokolici snadno seženete v supermarketech i obchodech s ovocem a zeleninou.

Při nákupu je třeba dbát na to, aby byla čerstvá. To poznáte podle zelených lístků, růžičky jsou modro-zelené a zavřené.  Po sklizni brokolice velmi rychle žloutne. Pokud jsou již poupátka otevřená či žlutá, znamená to, že brokolice již není čerstvá. V obchodech ji proto zakoupíte zabalenou ve folii. Takto si uchová svou čerstvost po delší dobu. Ve fólii má totiž dostatek vlhkosti, kterou potřebuje. Při nákupu sledujte především listy, pokud jsou uvadlé, je to důkaz toho, že brokolice již není čerstvá.


2. Jak brokolici pěstovat?

Brokolice je jednoletá rostlinka, která v průběhu jednoho roku vytvoří růžici květních poupat. Pěstujeme ji hlavně pro růžici, která se skládá z mnoha drobných růžiček. Rostlina tvoří postranní růžice, které můžeme sklízet přibližně za dva měsíce od sklizně hlavní růžice. Brokolici rozdělujeme na výhonkovou a květákovou. Nejčastěji se u nás pěstuje výhonková. Po výsadbě je třeba záhon s brokolicí pravidelně okopávat a zavlažovat. Sklízíme ji v červenci. Růžice je vhodné odřezávat nožem.

3. Jak brokolici skladovat?

Co dělat, aby vám brokolice dlouho vydržela? Obecně platí, že čerstvou brokolici je třeba spotřebovat co nejrychleji. Tato zelenina podobně jako květák velmi rychle chřadne a ztrácí na čerstvosti. Pokud ji budete správně skladovat, vydrží vám až 10 dní. Jakmile si brokolici přinesete domů, uložte ji do vzduchotěsného sáčku. Můžete ji nechat ve fólii z obchodu, pokud ji nebudete hned zpracovávat.

Pamatujte, že brokolice nemá ráda vlhkost. Proto ji nikdy neoplachujte celou, ale jen tu část, kterou budete konzumovat. Po otevření mikrotenového sáčku použijte vždy nový a uložte ji do lednice, nejlépe do šuplíku určeného pro zeleninu a ovoce.

4. Jak konzumovat brokolici

Brokolice v sobě uchovává mnoho cenných látek, které však snadno ztrácí tepelnou úpravou. Proto je vhodné brokolici konzumovat čerstvou, nebo ji jen krátce spatřit (případně dusit). Tepelně neupravená brokolice však není chuťově příliš dobrá. K nejšetrnějším úpravám patří vaření v páře. Často ji přidáváme do salátů nebo jako přílohu k masu. Velmi chutná je také brokolicová polévka. Brokolice patří mezi superpotraviny, které bychom měli zařadit do svého jídelníčku a naučit ji jíst také naše děti.

Náš tip: V případě brokolicové polévky můžete zpracovat i dužinu ze stonku brokolice. Stačí mírně povařit v páře společně s další zeleninou, jako je například mrkev a brambor. Poté dochutíte, rozmixujete a přidáte smetanu. Polévka je vydatná a velmi chutná.

A na závěr odkaz na wiki – https://cs.wikipedia.org/wiki/Brokoli

Líbilo? Sdílejte :). Nebo se podělte o vaše poznatky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *