Jak skladovat česnek

O léčivé síle česneku věděli již ve starověku. Bez česneku se dnes neobejde žádná hospodyňka. Ovšem, jak jej správně skladovat, aby nám opravdu dlouho vydržel a uchoval si co nejvíce cenných látek?

Česnek není příliš náročný, nicméně nesprávným skladováním můžete jeho životnost značně zkrátit. Navíc v zimních měsících obvykle není k dostání v takové kvalitě, jako v létě. Poradíme vám, co dělat, aby vám česnek vydržel až několik měsíců.

1. Kdy je „sezóna“ čerstvého česneku?

Nejlépe se nám bude skladovat čerstvý česnek, který si sami sklidíme, případně pořídíme například na farmářských trzích. Ideální období pro sklizeň česneku je přelom léta a podzimu. Včasná sklizeň česneku je velmi důležitá, protože jakmile přezraje a začínají se oddělovat stroužky, špatně se sbírají.

Existují dvě odrůdy česneku – paličaté a nepaličaté. Paličáky se vyznačují kroutícím se květním stvolem s pacibulkami a jednotlivé stroužky mají lehce fialovou barvu. Nepaličáky netvoří pacibulky a je pro ně typická bílá barva.


2. Nejlepší je česnek usušit

Dlouhodobé skladování česneku vyžaduje pořádné vysušení. Jedině tak bude mít česnek výraznou chuť a aroma. Nejdříve najděte suché, stinné a dostatečně vzdušné místo podle svých možností (garáž, kůlna, veranda, sklep). Česnek buďto rozprostřete jeden vedle druhého, nebo jej můžete svázat do svazků a zavěsit do výšky. Ideální teplota pro skladování je 13 – 18 °C, vlhkost by neměla přesáhnout 60 %.

Nikdy jej nesušte na přímém slunci, mohlo by dojít k přesušení a česnek by ztratil své aroma. Před sušením není třeba česnek očistit. Pozor na vysokou vlhkost, která by zabránila sušení. Pokud máte sklep, využijte regálů, které jsou k tomu ideální. Jestliže jste dostatečně zruční, můžete si troufnout vyrobit cop z česneku.

3. Skladovat můžete i v lednici

Ne každý má možnosti ke skladování česneku „ve velkém“. Naštěstí existují další varianty uchování, které jsou vhodné pro každého. Můžete využít svoji lednici nebo mrazák. Jestliže necháte česnek dlouhodobě v chladu a poté jej na nějakou dobu dáte do pokojové teploty, začne okamžitě klíčit. Proto není vhodné česnek z chladničky vyndávat ve větším množství než zrovna spotřebujete.

Aby vám vydržel opravdu dlouho, použijte čistou skleněnou láhev (například od okurek) s dobře těsnícím víkem. Zde uložte oloupaný a nasekaný česnek. Láhev dobře zavřete. Jako konzervant pro udržení čerstvosti můžete použít mimo jiné i sůl.

Rozhodně neskladujte česnek při běžné pokojové teplotě. Česnek začne rychle vysychat a ztrácet chuť. A o tu nám přece tolik jde.

4. A co jej zamrazit?

Zamrazení česneku bychom měli nechat jako poslední možnost. Je totiž pravdou, že po rozmrazení není tak chutný, jako čerstvý. Pokud se rozhodnete česnek zmrazit, oloupejte jej nebo nastrouhejte na pastu a zabalte do sáčku nebo do vzduchotěsné nádoby.

Náš tip: Oblíbený způsob skladování česneku je vložení do igelitových či papírových sáčků a uložení do lednice (přihrádek na ovoce a zeleninu). Tento způsob skladování můžete využít snadno i v panelákovém bytě.

Podělte se i vy o své zkušenosti nebo aspoň sdílejte :). A jako vždy, přikládáme odkaz na wikipedii – česnek

2 thoughts on “Jak skladovat česnek

  • 1.5.2016 at 18:44
    Permalink

    Nejlépe se česnek uchováva když u vysušeného necháme stonek 15-25 cm,může být i delší a dáme jej do vázy nebo nádoby bez vody palicemi nahoru,kořínky odřežeme těsně u palice.Vznikne ozdobná kytice,která uděla ozdobu v kuchyni,také jej můžeme nechat na kuchynské lince v kuchyni,kde se vaří.Takto uložený česnek vydrží i do příšti sklizně.Tento recept jsem vyčetl ze starých receptářů a funguje to a ani nevím proč.
    Karel Nogol, k.nogol@centrum.cz

    Reply
    • 1.5.2016 at 18:51
      Permalink

      Děkujeme za skvělý tip!

      Reply

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *