Jak skladovat zázvor
V první řadě jedna technická. Zázvor není zelenina, ale koření. Akorát tu pro to nemáme kategorii, takže je stejně jako v obchodech zařazen do zeleniny.
Zázvor je rozhodně specifický v tom, že při přípravě jídla/nápoje určitě nespotřebujete všechen, který si v obchodě koupíte. A tak je důležité jej správně uskladnit. Jak na to vám poradíme a nebude to nic těžkého!
1. Zázvor kupujte čerstvý
A jak se pozná, že je čerstvý? Krásně svěže voní a má jemnou kůru. To určitě poznáte. Rozhodně nekupujte kořen, který je již měkký. Také je dobré si kořen celý pořádně prohlédnout. Je potřeba si dát pozor na plíseň nebo může být vlhký až mokrý.
2. Lednice nebo mrazák?
Je to jednoduché. V lednici zázvor vydrží až 3 týdny. Takže pokud víte, že jej do té doby budete znovu používat, nechte jej v lednici. V opačném případě můžete zázvor uskladnit naprosto v klidu v mrazáku. Jestli jste si zázvoru koupili více, můžete si kus dát do ledničky a kus do mrazáku.
Jak zázvor uskladnit v lednici?
Hlavně jej neloupejte. Kořen vložte do plastového sáčku. Důležité je z něj vymáčknout všechen (co nejvíce) vzduch a neprodyšně sáček uzavřete. A můžete dát do lednice. Určitě vám vydrží několik týdnů.
Pokud nechcete použít plastový sáček, můžete zkusit papírový ubrousek a papírový sáček. Opět je důležité vše zabalit tak, aby k němu nemohl žádný vzduch. Je to proto, aby neoxidoval. Poté jej vložte do připraveného papírového sáčku a utěsněte. A šup s ním na pár týdnů do lednice.
Do třetice taková skladovací specialitka. Uchování zázvoru v alkoholu. Tentokrát si zázvor oloupeme a nakrájíme na kousky. Nejdéle při životě vám zázvor vydrží ve vodce. A díky jejím vlastnostem zůstane jeho chuť téměř stejná.
A také nesmíme zapomenout na možnost uchování zázvoru ve vakuové nádobě. Trocha techniky, ale to se dá použít. Takto vám vydrží několik týdnů.
Jak zázvor uskladníme v mrazáku?
Musíte jej nejdříve obalit potravinářskou fólií. Opravdu pevně a poté ho vložíme do sáčku. Ze samotného sáčku je potřeba vymačkat všechen vzduch. Určitě vám vydrží několik měsíců. Až zázvor budete chtít použít, nerozmražujte ho, ale jednoduše nastrouhejte na struhadle.
Jednoduché, nemyslíte?
3. A co se sušeným zázvorem?
Sušený zázvor rozhodně doporučujeme skladovat ve skleněné nádobě. Sklo je prostě ušlechtilá věc, která potravině nepředává žádné nežádoucí vlastnosti. Nejlépe ho umístěte na chladném, suchém a tmavém místě. Nebo prostě v lednici. Vydrží tam i celý jeden rok.
4. Děláte si zázvorovou šťávu?
Tak ta vám v lednici vydrží maximálně týden. Ale čerstvá je prostě nejlepší.
A jeden tip na závěr. Kandovaný jej můžete skladovat snad na věky věků :). A odkaz na wikipedii – zázvor.
Dole můžete přidávat komentáře a podělit se, jak jej skladujete vy. Nebo aspoň sdílejte! 🙂