Jak skladovat parmezán

Parmezán neboli italsky „parmigiano“ je velmi chutný žlutý sýr, který tvoří neodmyslitelnou součást italské kuchyně. Nejde o žádnou novinku, neboť se používá již více než 900 let. Parmezán vyniká nejen svou lehce slanou chutí, ale také speciální výrobou. Tento sýr obsahuje pouze nepasterizované kravské mléko bez přidaných látek. Velmi dlouho zraje a používá se jak do slaných, tak do sladkých pokrmů.

Pokud patříte mezi milovníky této italské lahůdky, jistě vás bude zajímat nejen proces výroby, ale především také nákup a možnost skladování.

1. Je dobrý a navíc i zdravý

Parmezán je tvrdý sýr, který obsahuje snadno stravitelné bílkoviny, dále pak přibližně 30 % tuků, vápník a fosfor. Zajímavostí je, že pouhých 100 g parmazánu pokryje denní potřebu vápníku a fosforu pro dospělého člověka. Italové jej dokonce přiřazují k mateřskému mléku a přidávají jej do příkrmů pro děti již od 6. měsíce.


2. Dejte si pozor již při nákupu!

Aby nám parmezán co nejdéle vydržel, je třeba sledovat kvalitu produktu již při nákupu. Tento tvrdý sýr určitě nepatří mezi nejlevnější potraviny, přesto dejte přednost kvalitě a nikoliv „zlevněným“ výrobkům v supermarketech. Nejčastěji jej kupujeme již nastrouhaný v dobře uzavíratelných sáčcích. Takto připravený sýr je určený k poměrně rychlé spotřebě a obvykle není tak chutný.

Pokud si chcete pochutnat na parmezánu té nejvyšší jakosti, doporučujeme pořídit jej vcelku. Důležitým kritériem výběru je čerstvost. Příliš vysušený sýr ztrácí svou typickou chuť a aroma. Nechte si jej ukrojit nejlépe přímo z kola. Využijte italských prodejen se sýry nebo farmářských trhů. Vyplatí se Vám to.

3. Jak poznat kvalitní parmezán?

Čerstvý sýr by měl být orosený ve světle jantarové barvě. Pozor na bílé skvrny, které jsou nežádoucí. Parmezán té nejvyšší jakosti by se měl v ústech doslova rozplývat a mít jemně slanou. Výhodou parmezánu vcelku je, že vám déle vydrží. Také lépe drží pohromadě a nepodléhá vysychání. Navíc si tak uchovává všechny cenné látky.

4. Uchování v chladničce

Skladování parmezánu není nijak složité. Vystačíte si jednoduše s chladničkou. Ideální je speciální přihrádka na zeleninu a ovoce. Parmezán pečlivě zabalte nejlépe do fólie nebo sáčku. Nikdy jej neuchovávejte bez obalu, mohl by nasát pachy z lednice a také snadněji vysychat. Pokud si pořídíte větší kus a často jej používáte, uložte ho do uzavíratelné plastové krabičky. Do té můžete ostatně vložit případně i sýr nastrouhaný nebo nakrájený. Takto vám vydrží přibližně dva až tři týdny.

Náš tip: Chcete-li parmazán skladovat déle, zabalte jej do voskového papíru a poté ještě do alobalu.

A na závěr opět odkaz na wikipedii: https://cs.wikipedia.org/wiki/Parmez%C3%A1n

 

Jaké máte zkušenosti s parmezánem vy? Podělte se v komentářích nebo aspoň sdílejte :).

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *