Jak skladovat rajčata

Rajčata patří mezi nejoblíbenější zeleninu vůbec. Vynikají svou lehce nasládlou chutí, jsou dobře stravitelná a velice zdravá. Svou oblibu si získaly především díky snadnému pěstování a všestrannému použití v kuchyni. Výborně chutnají samotná nebo v salátu, zapečená, grilovaná či ve formě kečupu. Jak je pěstovat, na co si dát pozor při nákupu a jak je to s jejich uskladněním?

1. Proč jsou rajčata zdravá?

Obsahují mnoho cenných látek, mezi které patří zejména draslík, zinek a vláknina. Za zmínku stojí také tyramin, což je látka, která zvyšuje hladinu cukru v krvi a krevní tlak. Díky této látce se budeme cítit veselejší, neboť vyvolává zlepšení nálady. V rajčatech se nachází mnoho vody, mají projímavé účinky a jsou zásadotvorné. Není divu, že se řadí mezi takzvané superpotraviny, které jsou pro naše tělo velice blahodárné. Také posilují imunitu, chrání srdce a uchovávají v sobě cenné antioxidanty, které chrání buňky před volnými radikály. Rajčata zlepšují náladu, chrání srdce a chrání nás před rakovinotvorným bujením.


2. Vypěstovat nebo nakoupit v obchodě?

Každý bude jistě souhlasit s tím, že rajčata ze zahrádky a z obchodu se zkrátka nedají srovnat. Bohužel domácí rajčata máme k dispozici pouze v letním období, po zbytku roku se musíme spokojit s dováženými plody.

Pokud se rozhodnete rajčata vypěstovat, pak vězte, že to není nic složitého. Je však třeba mít na paměti, že jde o náročnější plodiny, které vyžadují více pozornosti.  Abychom se dočkali bohaté úrody, musíme se o keříky řádně starat – zalévat, hnojit, zaštipovat. Sazeničky lze pořídit nejlépe v zahradnictví. Pokud chcete zkusit výsev semínek, je vhodné je předem namočit v česnekovém nálevu a druhý den zasadit do truhlíků. Česnek ochraňuje rostlinky proti plísním a hnilobě. Semínka sázíme v období od března do dubna.

3. A co z obchodu?

Nejčastěji jsme nuceni nakupovat rajčata v obchodech nebo na trzích či u farmářů. Pokud nemáte možnost zahrádky, obracejte se raději na farmáře, kteří nabízí rozhodně chutnější rajčata. Ty z obchodů většinou postrádají typickou chuť a aroma, nejsou prakticky vůbec sladká. Při výběru dejte přednost nepoškozeným plodům, které jsou však dostatečně zralé. Velmi chutná jsou keříčková, která jsou i sladší. Naproti tomu velké plody jsou obvykle zcela bez chuti.

4. Jak je skladovat?

Asi většina z nás skladuje rajčata v lednici. Pokud však máte sklep nebo jinou chladnou místnost, je vždy lepší umístit rajčata tam. V lednici ztrácí aroma i svou typickou chuť, i když zde déle vydrží. Chcete-li uchovat z rajčat co nejvíce prospěšných látek, pak je můžete nakrájené nebo rozmixované zamrazit. Skvělé jsou také domácí protlaky, které můžete uchovávat ve sklenicích a v zimě budou doslova k nezaplacení. Čerstvé plody vám v lednici vydrží i 10 dní, mimo lednici jen pár dní. Nikdy nedávejte zamrazit celá rajčata.

 

A jaké máte tipy na skladování a pěstování rajčat vy? Podělte se :).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *