Jak skladovat chleba

Také máte rádi čerstvý křupavý chléb, který je vždy po ruce? Koupit dobrý chleba není tak složité. V obchodech je nabídka opravdu pestrá. Pokud máte čas a trpělivost, můžete si jej doma upéct sami. Není to tak složité. Jak chleba skladovat, aby nám co nejdéle vydržel a byl stále tak chutný?

Stárnutí chleba je zcela přirozený proces, který vzniká v důsledku fyzikálně-chemických změn. Chleba ztrácí pružnost a začíná se více drobit. Zkrátka vysychá a postupně okorá.

1. Jak vybrat dobrý chléb?

První krok k dobrému pečivu je samozřejmě nákup. Většina prodejen dnes nabízí čerstvý chléb. Výjimkou je balené pečivo. U toho je třeba sledovat datum spotřeby. Prakticky o nic jiného se nemusíme starat.

Základem je koupě opravdu čerstvého a kvalitně upečeného pečiva. Ačkoliv pekařina patří mezi nejstarší řemesla, v dnešní uspěchané době mnozí poctivost vypouští a snaží se, aby vše bylo co nejrychleji hotové. Takové „rychlokvašky“ však nejsou dobré. Chléb by měl být pořádně propečený s křupavou kůrkou, která bude tlustá 3 – 4 mm. Díky takto vypečené kůrce zůstává potřebná vlhkost, která má vliv na trvanlivost pečiva.


2. Jak skladovat chléb?

Pokud skladujete chleba v igelitovém sáčku, není to dobře. Takto vám začne pečivo velmi rychle plesnivět. Správný postup by měl být takový, že chleba zabalíme do lněné utěrky a uskladníme jej v chlebníku. Důležité je, aby byl chlebník uložený v místě, kde nedochází k výrazným teplotním výkyvům. Pozor si také dejte na vlhkost.

V moderních kuchyních jsou umístěné speciální zásuvky s plastovým vnitřkem, který lze vyndat a umýt. Toto místo je ideální pro uskladnění pečiva. Výhodou zásuvek je, že jsou těsné a pečivo tak neosychá. Utěrku lze nahradit papírovým sáčkem. Ideální teplota pro skladování chleba činí 20–25 °C.

3. Pečivo je možné i zamrazit

Další možností, jak skladovat chléb a jiné pečivo, je zamrazení. Teploty nižší než 18 °C zabraňují jeho stárnutí. Takto uskladněný chléb vám vydrží až několik týdnů, aniž by okoral nebo zplesnivěl. Abyste měli pečivo co nejchutnější, zamrazte jej pouze v čerstvém stavu. Velmi praktické je chleba nejprve nakrájet, až poté zamrazit. Můžete si tak vyndat podle potřeby jen určité množství.

Líbilo? Sdílejte :). Nebo můžete napsat svoje vlastní zkušenosti. Děkujeme.

A jako vždy, odkaz na wikipedii: https://cs.wikipedia.org/wiki/Chl%C3%A9b

 

One thought on “Jak skladovat chleba

  • 19.2.2017 at 22:09
    Permalink

    To se mi moc nezdá… vím, že se to takto uvádí, ale podle mých zkušeností chleba v igeliťáku vydrží klidně týden a víc… zatímco v papíru nebo v utěrce okorá a ztvrdne. Jedině vlastní pečený chleba dávám do utěrky, ale ten se sní tak rychle, že nemám vyzkoušeno, jak dlouho by jinak vydržel.

    Reply

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *