Jak skladovat sušené bylinky

Bylinky mají blahodárné účinky na naše zdraví. Čistě přírodní produkty bez jakýchkoliv chemických zásahů jsou zkrátka k nezaplacení. Navíc nic nestojí, můžete si je sami nasbírat, usušit a skladovat. Některé jsou výborné do jídla, jiné jsou vhodné na čaj nebo do koupele. Kdo nemá zahrádku, může pěstovat bylinky alespoň v truhlíku na balkóně nebo za oknem.

1. Jak pěstovat bylinky?

Některé druhy bylinek můžete pěstovat na balkóně v květináči a některé zase na zahradě. Ideální je mít čerstvé bylinky přímo po ruce. Sami si nejčastěji pěstujeme bazalku, mátu, tymián, majoránku, meduňku či pažitku. Čerstvé bylinky dokonale ochutí každé jídlo. Také je můžeme použít do čaje nebo jako přízdobu dobrého jídla.

Pěstování bylinek není složité a zvládne to každý. Stačí mít vhodnou nádobu a zeminu. Semínka pořídíte v každém zahradnictví nebo bylinkářství. Pamatujte, že potřebují světlé umístění, nikoliv však na přímém slunci. Ideální teplota je kolem 20 °C a půda by měla být neustále vlhká (pozor na přelévání).


2. Jak začít sušit?

Chcete-li bylinky sušit, musíte je trhat za suchého a teplého počasí, aby nebyly rostlinky poškozené. Ideální čas je pozdní ráno, v době, kdy opadne rosa. Květy trhejte nejlépe plně otevřené. Jakmile bylinky nasbíráte, dejte je hned sušit. Zajistíte jim tak co nejlepší kvalitu. Pěkně je rozprostřete do jedné vrstvy, aby nedošlo k zapaření a nechte je sušit v dostatečně větrané a suché místnosti (půda, sklep, garáž). Ty, které mají celou nať, můžete svázat do menších svazků a zavěsit. Poslouží vám také jako originální a voňavá dekorace. Jakmile vám jich bude v kuchyni vyset více, bude to vypadat opravdu famózně :).

3. Jak poznat, že jsou správně usušené

Usušené je poznáte podle toho, že při pomačkání hezky šustí a rozpadají se. Rostlinky by neměly zčernat nebo zhnědnout. Také je důležité, aby si zachovaly svou specifickou vůni. Pokud tomu tak není, nejsou správně usušené. Takové bylinky je lepší vyhodit a neschovávat.

4. Jak bylinky uskladnit?

K uskladnění bylinek jsou vhodné vzduchotěsné a dobře uzavíratelné nádoby. Vystačíte si se šroubovacími sklenicemi. Bylinky uschovejte do suché a dobře větrané místnosti, kde je stabilní teplota. Velké teplotní výkyvy nedělají bylinkám příliš dobře. Léčivky je vhodné skladovat přibližně rok od sklizně.

Nezapomeňte si nádoby s bylinkami dobře popsat, abyste se v nich vůbec vyznali. I když si říkáte, že bylinky poznáte, za rok se v nich můžete začít ztrácet. Ideální jsou nalepovací etikety, jaké používáte například v kuchyni na druhy mouky a cukru. Vězte, že není nad domácí zásobu bylinek. Zejména pak v zimě vám udělají perfektní službu. Můžete je používat do polévek, omáček, salátů, louhovat si z nich čaje nebo je přidávat do koupele a relaxovat.

 

Které pěstujete vy a jaké používáte?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *