Jak skladovat vejce

Bez vajíček se správná hospodyňka zkrátka neobejde. Podle čeho se řídit při nákupu vajíček, jak poznat, že jsou vejce čerstvá a jak postupovat při jejich skladování?

Vše začíná nákupem. Buď máte to štěstí, že vy sami nebo někdo v okolí pěstuje slepice nebo si je holt musíte kupovat v supermarketech. Získat čerstvá vajíčka přímo od chovatele slepic je samozřejmě tím nejlepším řešením. Většina z nás je však odkázaná na nabídku vajíček v obchodech. A vězte, že není vejce jako vejce. Už samotný pohled na vystavená vajíčka vám napoví.

1. Jak nakupovat vejce?

Jestliže nakupujete vejce v obchodě, pak si pečlivě zkontrolujte nejen datum spotřeby, ale také neporušenost skořápky. Žádné z vajec by nemělo být nakřápnuté, ani špinavé. Skořápka má totiž velký vliv také na vnitřní kvalitu vejce. Jestliže však dostanete vajíčka přímo od chovatele a některé má špinavou skořápku, pak se doporučuje jej nemýt. Skořápka je chráněna kutikulou, která zakrývá póry. Pokud byste vajíčko očistili a teprve poté skladovali, zkazilo by se mnohem rychleji. Znečištěné vajíčko se doporučuje co nejrychleji zkonzumovat.

 Na trhu jsou k dostání česká i zahraniční vajíčka. Obecně nelze říci, který produkt je lepší. Nicméně čeští výrobci jsou pod pravidelným veterinárním dohledem, proto se jen výjimečně setkáme v obchodech se zkaženými a nebezpečnými vejci.


2. Řiďte se podle číselného kódu

Jak se vyznat v kódech, kterými jsou vajíčka opatřena? Na vajíčku nebo na vnitřní straně víčka najdete číslo, které značí, z jakého prostředí pochází slepice, jež snesly tato vajíčka.

  • 0 – ekologický chov
  • 1 – volný výběh
  • 2 – slepice pobíhají po hale
  • 3 – slepice žijí v klecích, tedy ve velmi špatných podmínkách

Dalším významným údajem je kód státu (pro ČR se používá CZ) a dále čtyřmístný číselný kód vyjadřující číselnou složku registračního čísla hospodářství.

3. Jak uchovávat vejce?

Vajíčka obvykle nekupujeme k okamžité spotřebě. Naopak je chceme mít doma v zásobě na víkendové pečení, nebo až dostaneme chuť na omeletu k snídani. Proto je nakupujeme často v platech po více kusech. Obecně lze říci, že trvanlivost vajíček činí 28 dní. Je však potřeba s nimi správně nakládat.

Nejprve bychom měli vajíčka vyndat z obalu, ve kterém jsme je zakoupili. To mnoho lidí nedělá a je to chyba. V platech totiž zůstává mnoho nebezpečných mikroorganismů, které mohou v lednici snadno kontaminovat další potraviny.

Skořápku před uložením nikdy neomývejte, aby nedošlo k narušení přirozené ochranné vrstvy. Vajíčka ukládejte nejlépe do plastových palet k tomu určených. Ty se dají zakoupit v domácích potřebách. Doporučujeme je uchovávat v nejchladnější části lednice, tedy až úplně vzadu. Je důležité, aby kolem nich proudil vzduch, měla by být postavená špičkou dolů. Ideální teplota pro skladování vajec je 5 až 8 °C.

4. Jak poznat čerstvost vajec?

Pokud si nejste jistí čerstvostí, zkuste vajíčko jednoduše ponořit do nádoby s vodou. Pokud vyplavou nahoru, jsou již skladována dlouho. Potom je potřeba zvýšené opatrnosti při jejich rozklepávání. Po čichu obvykle poznáte, zda vejce je či není zkažené. Pokud není, mělo by být v pořádku. Jestliže se vajíčko drží v nádobě u dna, není třeba o jeho čerstvosti pochybovat.

Náš tip: Čerstvé vajíčko by mělo mít nezkalený a průhledný bílek, žloutek musí držet pohromadě a být tmavě žlutý.

A jako vždy, odkaz na wiki: https://cs.wikipedia.org/wiki/Vejce

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *