Jak skladovat rukolu

Rukola je listová zelenina, která se v české kuchyni objevuje stále častěji. Na první pohled připomíná listy od pampelišky. Vyniká nezaměnitelnou, lehce nahořklou chutí a silným aroma. V Itálii si tamní obyvatelé bez rukoly neumějí svůj jídelníček vůbec představit. Často se přidává do salátů, těstovin, bývá součástí rizota nebo jako oblíbená ingredience na pizzu. Jídlu dodá zajímavou chuť a navíc obsahuje mnoho cenných vitamínů a minerálů. Jak rukolu nakupovat, pěstovat a především skladovat?

1. Jak působí konzumace rukoly na naše zdraví?

Rukola je příbuzná s kapustou, brokolicí, ředkvičkou, řeřichou či kedlubnou. Obsahuje hojné množství látek, které chrání naše tělo před rakovinotvorným bujením. Rukola je bohatá na vitamín C a beta karoten, uchovává v sobě mnohem více těchto cenných látek, než jiné druhy listové zeleniny. Konzumace rukoly navíc podporuje chuť k jídlu a působí jako významný antioxidant. Rostlina má také mírně projímavé a močopudné účinky.


2. Jak rukolu pěstovat?

Rukolu snadno seženete prakticky v každém supermarketu nebo stánku se zeleninou. Pokud si však chcete tuto zeleninu vypěstovat sami, není problém. Semínka rukoly koupíte nejlépe ve specializované prodejně. Zasadit a pěstovat ji můžete podobným způsobem, jako řeřichu. Rukolu můžete nasypat na vlhkou buničinu či vatu, nebo do nízké zeminy. Během pár dní začnou semínka klíčit a růst. Můžete ji pěstovat jednoduše v bytě nebo na balkóně. Pokud neseženete semínka rukoly, můžete ji jednoduše nahradit roketou.

Náš tip: Pokud chcete rukolu pěstovat na zahrádce, kupte si rostlinu v květináči a zasaďte ji do zeminy. Tato bylinka není náročná a bude se jí dařit podobně jako bazalce, pažitce či petrželce.

3. Jak rukolu skladovat?

Rukola stejně jako ostatní čerstvé bylinky vydrží v lednici čerstvá několik dní. Je potřeba ji uchovávat v plastovém sáčku, který dobře utěsníme. Po pár dnech však začnou listy postupně uvadat a ztrácet tak svou typickou vůni a chuť. Chcete-li, aby vám rukola vydržela déle, můžete ji zamrazit. Takto ji lze skladovat přibližně 2 až 3 měsíce.

4. Využití v kuchyni

Rukola chutná velmi dobře v kombinaci s rajčaty, česnekem, bazalkou a mozzarelou. Najdeme ji jako jednu z ingrediencí v mnoha italských pokrmech. Lehce nahořklá chuť však může zpříjemnit i ovocné saláty. Posekanými lístky můžeme ozdobit prakticky jakýkoliv pokrm. Konzumuje se nejčastěji syrová, lze ji však také podusit na olivovém oleji.

Náš tip: Rukola se výborně hodí k masu a mořským plodům. Vyzkoušet můžete také oblíbené pesto z rukoly.

 

Jaké jsou vaše zkušenosti? Povídejte, sdílejte :).

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *