Jak skladovat brambory

Skladování brambor. To přece není žádná věda, říkáte si? Co když to jde lépe. U nás se to dozvíte!

1. Co před samotným uskladněním?

Máte kopu brambor a víte, že je nestihnete všechny spotřebovat. Jak začít? Nejdříve nechte brambory 14 dní odpočinout ve větrané místnosti o teplotě 16-17°C. Brambory ztratí trochu vlhkosti a jejich šlupka se zpevní. Lépe potom hlízy ochrání před různými chorobami.

Také rozhodně neskladujte hlízy, které jste sklízeli přímo po dešti. Je potřeba mít brambory suché. Jinak se dočkáte brzké hniloby.

2. V čem a jak brambory skladovat?

Asi nejlepší je použít dřevěné bedýnky. Plastové také nevadí. Naopak plastovým pytlům se rozhodně vyhněte. Hlízy se v nich můžou zapařit. Nedoporučuje se vyšší vrstva brambor než 60cm. Potom se již k hlízám nedostane dostatek vzduchu. Jako vždy je nejlepším místem tmavý chladný sklep (5°C – rozhodně ne méně než 4°C, vlhkost kolem 90%). Samozřejmě dobře větraný, aby se vlhkost nesrážela na zdech. Pokud vám jde jen o krátkodobé uskladnění, postačí teplota 8°C. Teplota obecně je u skladování této zeleniny velmi důležitá. Pod 4°C brambory sládnou a při vyšších teplotách se zase začnou tvořit nežádoucí klíčky.

Také nedoporučujeme uskladnění v lednici. Můžou v ní zesládnout a rychle ztrácí svoji přirozenou chuť. Pokud nemáte sklep, nejlepší je brambory uložit v izolované bedně (jako izolant poslouží polystyren), ve které dokážete udržet teplotu kolem 4°C. Takovou bedýnku umístěte na balkon.

A proč je potřeba zrovna tmavé místo? Na světle začnou brambory zelenat. To značí tvorbu solaninu, který je pro člověka škodlivý.

Opravdu dobře uskladněné brambory vám vydrží i 7-8 měsíců.


3. A co rané brambory?

Rané brambory obecně nelze dlouhodobě uskladnit. Proto si jich užívejte co hrdlo ráčí, dokud jsou na trhu. Důvodem proč to nelze je to, že obsahují málo škrobu a rychle ztrácí vodu.

A na závěr opět odkaz na wiki – https://cs.wikipedia.org/wiki/Lilek_brambor

Máte nějaké svoje triky? Podělte se nebo aspoň sdílejte článek :).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *