Jak skladovat dorty

Každý si čas od času rád zamlsá a dobrý dort představuje ideální zákusek ke kávě. Dorty si můžeme koupit v obchodě nebo cukrárně, či sami upéct doma. Velmi oblíbené jsou zejména narozeninové dorty pro děti, které jsou potažené marcipánem. Šikovné hospodyňky si je pečou samy. Jak dorty skladovat, které náplně patří mezi nejoblíbenější a na co si dát pozor?

1. Které suroviny na dorty

Rozhodnete-li se upéct dort, obvykle to chce jen trochu odvahy. Není to nic těžkého. Na internetu najdete řadu různých receptů pro začátečníky i pokročilé.  Základem každého dortu je korpus, který lze udělat i dopředu. Pokud jej zabalíte do potravinové fólie, aby uvnitř nezůstal vzduch, můžete jej poté uložit do mrazáku a vydrží vám až tři měsíce.

Další důležitou část dortu tvoří krém. Krémů je celá řada, dá se říci, že každá pekařka má nějaký svůj oblíbený, který používá. Dortové krémy můžeme rozdělit na světlé (smetanové, máslové, pudinkové, vaječné a jiné), tmavé (čokoládové) a ovocné. Krémy je vhodné udělat vždy čerstvé a neskladovat je. Bez vyjímek.

Marcipán a marcipánové figurky opět vydrží několik dní, není třeba je dávat ani do lednice. Pokud máte v bytě nějakou chladnější místnost (kolem 20 stupňů), stačí je zabalit do fólie a umístit tam.



2. Jak skladovat dorty a zákusky?

Marcipánové dorty i klasické zákusky skladujeme běžně v chladničce. Není vhodné je dávat k zadní straně. Zákusky nechte vždy zabalené tak, jak jste si je přinesli. Nejlepší je papírová krabice. Dorty musí být vždy na rovině a navrchu. Jsou velmi křehké. Obecně platí, že marcipánové s máslovým krémem vydrží déle, i několik dní a dokonce se říká, že později lépe chutnají, neboť se rozleží. Šlehačkové a hodně křehké zákusky zkonzumujte do dvou, nejdéle tří dnů. Poté by se mohly začít kazit.

Marcipánový dort často zbude. Zejména pak například ten svatební. Můžete jej skladovat tak, že nakrájený dort zabalíte pečlivě do folie nebo speciálního sáčku a uložíte do mrazáku. Za rok si na něm pochutnáte, jako by byl čerstvý.

Dorty nikdy nenechávejte delší dobu mimo ledničku. Také pamatujte na důležitou zásadu. Dorty na sebe navazují pachy z ostatních potravin. Takže pokud nechcete, aby voněl například po tvarůžcích, pořádně si ledničku před uskladněním dortu vyčistěte. Zvláště u svatebního to může zamrzet.

 

Jaké máte zkušenosti vy? Určitě se najde spousta zajímavých tipů. Nebo alespoň sdílejte 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *