Jak skladovat jahody
Jahody nepochybně patří mezi nejoblíbenější ovoce vůbec. Navíc si je můžeme sami vypěstovat. Krásné a šťavnaté ovoce nám připomíná začátek léta, kdy zrají na našich zahrádkách. Toto ovoce je dostupné po celý rok, avšak v mnohem menší kvalitě. Často jsou plody nezralé nebo dokonce nahnilé. Jak si vypěstovat chutné jahody, kdy sklízet, jak nakupovat v supermarketu a jak je uchovávat?
1. Jak je pěstovat
Vypěstovat si vlastní není nic složitého. Můžete je pěstovat na zahrádce i na balkóně v truhlících. Jahod je mnoho odrůd, stačí jen vybrat takovou, která vám bude nejvíce vyhovovat. Pár keříků nevyžaduje velkou plochu. Sazeničky sázíme ideálně na jaře, můžeme však i v létě (období duben až říjen). Nedoporučuje se sázet jahody, když jsou venku tropická horka.
Důležité je najít takové místo, kde je dostatek světla. Přibližně jeden týden před výsadbou půdu zkypřete, aby půda dostatečně slehla. Jednotlivé sazeničky jahodníku by mezi sebou měly mít dostatečný rozestup. Nejvhodnější je sázení do řádků vzdálených od sebe 50 až 70 cm. Rozhodně dbejte na pravidelnou zálivku.
2. Kdy sklízet jahody?
Jakmile jsou červené, můžete sklízet. Většinou dozrávají na střídačku, takže v podstatě každý den najdete pár červených jahod. Pokud jste zasadili takzvané měsíční jahody, budou vám plodit prakticky stále po celé léto. Sklízejte pouze vyzrálé, červené a na omak ještě tvrdé plody. Trhejte je s krátkou stopkou, tak vám déle vydrží. Ideální čas na sklizeň je v ranních hodinách.
3. Jak vybírat v supermarketu?
Pokud jste závislí na jahodách ze supermarketu, pak vězte, že i zde můžete narazit na chutné kousky. Prodejci by je měli nabízet čisté, nepoškozené, zdravé a bez známky hniloby. Každý plod by měl mít kališní lístky a krátkou čerstvou stopku. Mohou být označeny podle třídy jakosti. Není to však povinné (výběr, první a druhá jakostní třída).
Do výběru by se měly dostat pouze čerstvé plody bez jakýchkoliv otlaků a známek hniloby. Mělo by jít o ty nejlepší kousky. V první jakostní třídě jsou povoleny drobné otlaky a ve druhé může být bělavé zbarvení plodu až v jedné pětině jahody.
4. Jak je skladovat
Jahody patří mezi velmi choulostivé ovoce, které nelze dlouhodobě skladovat. V lednici vydrží maximálně pár dní, ideálně v přihrádce na ovoce při teplotě 1 – 5 °C. Pro dlouhodobé uskladnění jahod je ideální zmražení. Mražené jahody však ztrácí svou typickou chuť a vůni. Jahody, které nestačíte zkonzumovat, můžete také zavařit.
Pozor! K zavařování použijte vždy zdravé ovoce, nahnilé kousky vyhazujte.
Jako vždy přikládáme odkaz na wiki – https://cs.wikipedia.org/wiki/Jahoda
Jaké máte zkušenosti s nákupem nebo pěstováním jahody vy? Sdílejte! 🙂