Jak skladovat mrkev

Taky nakoupíte mrkev v supermarketu a jednoduše ji hodíte do ledničky? Možná děláte chybu. Přečtěte si jak ji správně skladovat. Není to nic těžkého!

1. Na co si dát pozor při nákupu

Obecně u kořenové zeleniny platí, že pro dobré uskladnění je důležité, aby jste si při nákupu dali pozor na její stav. Určitě si neberte zeleninu, která je nějakým způsobem poškozená. A hlavně křehká mrkev je extrémně citlivá. Poškozená zelenina totiž může začít rychle hnít a hniloba se roznese i po zdravé zelenině. Pro dobré uskladnění klidně již v obchodě odstraňte nať (ukroutit). Skladujeme bez ní.

2. Skladování mrkve v písku

Úplně nejvhodnějším místem pro uskladnění mrkve je tmavý sklep a mrkev zasazená v písku. Jednoduše si vezměte bednu do které písek vsypete a mrkev do něj zasaďte. Takto uskladněná vám vydrží i půl roku. Samozřejmě nepoškozená. Pro tuto kořenovou zeleninu je absolutně nejvhodnější teplota kolem 0°C (ne více než 4°C) a vlhkost 90%.

Pokud nemáte sklep, nevadí. Třeba budete mít pařeniště. V pařeništi zeleninu normálně uložte do zeminy, zakryjte textilií a zasypte listím. Pokud zeminu vynášíte, dejte mrkev do bedny s pískem, tu uložte do pařeniště a zasypte listím.

Velmi důležité je kontrolovat, zda písek příliš nevyschnul a jednou za čas jej provlhčit. Dalším nešvarem jsou různé plísně nebo hniloby. Prostě kontrola musí být i při uskladnění v pařeništi.

Při uskladnění si dejte velký pozor na „sousedy“. Pokud budou vedle mrkve jablka, mrkev vám zhořkně. Jablka totiž během svého pobytu vylučují plyn etylen, který toto zhořknutí způsobuje.


3. Mrkev v mikrotenovém sáčku

Nechce se vám dělat s pískem? Nestojí těch pár posledních kousků za to? Bohatě si vystačíte s mikrotenovým sáčkem. Zeleninu do něj vložte, sáček uzavřete a udělejte pár dírek. Třeba špendlíkem. Jen aby mrkev mohla dýchat. Potom už jen stačí chladné tmavé místo. Na měsíc a kousek máte vystaráno. Na 3 týdny by takto uskladněná mohla vydržet i v lednici, ale jisté to určitě není.

4. Nemám sklep, co potom?

Pokud nemáte sklep, kde by se držela přes zimu dobrá vlhkost, je to s uskladněním kořenové zeleniny obecně dosti složité. V lednici samotné prostě vydrží týden, maximálně dva. Potom z ní máte jen plesnivou / zhnilou tyčinku. Pokud tedy máte mrkve více a nespotřebujete ji ihned, jednoduše ji omyjte, osušte a nechte zamrazit. Pro praktičtější použití ji před zmražením můžete i nakrájet.

Líbilo se vám? Sdílejte, lajkujte nebo prostě jen napište vaše zkušenosti :). Děkujeme. A ještě odkaz na wiki – https://cs.wikipedia.org/wiki/Mrkev_obecn%C3%A1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *